Havevanding for de garvede

Vand er liv

Vand er livsnerven i din have. Vand er livsvigtigt for dine planter og udgangspunkt for al vækst. Derfor er det altafgørende, at du er opmærksom på, hvordan du mest effektivt vander dine planter. Det kan derfor godt betale sig - først som sidst - at sætte sig ind i, hvilket vandingsudstyr du skal investere i, så du slipper for at spilde både vand, tid og penge.

Der er mange billige og smarte vandingsprodukter på markedet. De er dog ikke alle lige effektive eller holdbare i det lange løb. På den lange bane kan det derfor godt betale sig, at købe noget kram helt fra begyndelsen. Vær dog opmærksom på, at selvom du køber noget godt vandingsudstyr, der kan hjælpe dig med at automatisere vandingen af dine planter, så fungerer det kun, hvis du forstår at tilpasse dem til dine plantes behov. 

 

Mild sommerregn

Du kender det sikkert. Din have er frisk og sprudlende og fuld af liv efter flere timer med jævn, let og mild finregn. Naturlig, let regn trænger nemlig ned i jorden på en helt anden måde, end hård regn der bare pisker ned. Kan det gøres lige så godt med et kunstigt vandingssystem? Lidt kreativitet og viden om forskellige typer vandingsudstyr, hjælper dig med at efterligne mild sommerregn og holde dine planter vel-hydrerede.

 

Langsom, mild finregn er bedst

Uanset hvilken jordstruktur du har, er en langsom, let og blid vanding altid bedst. En stærk vandstråle rettet direkte mod jorden kan risikere at ødelægge både planterødder og jordens krummestruktur. Hvis krummestrukturen ødelægges, kan jordens porer blokeres, hvilket gør det vanskeligere for planterødderne at få det ilt og vand, de har brug for.

Langsom, mild vanding er derfor langt bedre for både jord og planter.

 

Sprinklere kan levere finregn

Bestemte typer sprinklere med “mist-funktion” kan levere vand, så det minder om støvregn. På den måde kan du efterligne mild finregn, når du skal vande dine planter. Ud over alle fordelene ved finregn, sparer du også på vandet med denne mist-funktion.

 

Mål dit vandforbrug

Hvis du bruger almindelige sprinklere, kan du forhindre vandspild ved at måle, hvor meget vand de tilfører i en given tidsperiode. Anbring f.eks. nogle dåser i forskellig afstande fra din sprinkler. Tænd sprinkleren og lad den køre i en halv time, og beregn den gennemsnitlige vanddybde i dåserne. På samme måde kan du kontrollere dine dryppe-systemer ved at placere dåser under dine drypslanger. Hvis du fører et lilleregnskab med dit vandforbrug, kan det hjælpe dig med at finjustere din vandingsplan. På den måde kan du spare både tid og penge…og ikke mindst vand.

 

Kontroller jordens fugtighed

Bliver dine vandingssystemer for automatiserede, kan du risikere at miste fornemmelsen af jordens fugtighed ved de enkelte planter. Så få hænderne i jorden og mærk efter hvordan fugtigheden er nede ved planternes rødder. For at afgøre, om dine planter har brug for vand, kan du prøve at kontrollere jordens fugtighed med denne enkle “klemtest”: Tag en håndfuld jord og pres den sammen til kugle i dine hænder. Jorden skal helst være så tilpas fugtig, at du kan forme en kugle der hænger sammen. Hvis du har en tør jord, og det er svært at få kuglen til at hænge sammen, skal du sandsynligvis vande. I en jord rig på sand, hvor det overhovedet ikke er muligt at forme en kugle, skal du sandsynligvis vande ret hyppigt.

 

Brug en fugtighedsmåler

Er du vild med teknologi, kan du købe en fugtighedsmåler der kan fortælle dig om jordens fugtighed. Sensoren sættes ned i jorden i ca. 15-30 cm dybde. Der er to typer sensorer: Den ene giver en elektronisk aflæsning, og den anden laver en vakuum-måling. Disse aflæsninger er dog ikke helt nøjagtige, men de kan give dig en relativ fornemmelse af, hvordan vand-niveauet svinger i jorden. Disse sensorer er ikke helt billige, og du skal bruge to enheder pr. Placering.

 

Forskellige vandingssystemer

Der findes en mangfoldighed af forskellige automatiserede vandingssystemer.

Når du skal vælge hvordan du vil vande og hvilket vandingsudstyr du skal købe, skal du være opmærksom på; effektivitet, vandspild, pris, bekvemmelighed, fleksibilitet og effektivit.