Hvornår skal du vande dine planter under en hedebølge?

Når det varme vejr sætter ind, bliver haven en dejlig oase for hvile og afslapning. Men det flotte vejr og de høje temperaturer kan skabe problemer for dine planter.

Når det er varmt, har dine planter brug for mere vand. Det kan dog være vanskeligt at vide, hvornår det er bedst at vande. Vander du om aftenen, giver det vandet masser af tid til at trænge ned i jorden, så planterne kan optage det. Der er dog en risiko for, at bladene på dine planter kan forbliver fugtige hele natten og dermed risikerer at tiltrække forskellige plante-sygdomme.

 

Undgå at vande i fuld sol

Der er ingen tvivl om, at vanding i fuld sol hverken er økonomisk eller effektivt.

Vander du f.eks. om morgenen på en flot solskinsdag, er der stor risiko for naturlig fordampning i løbet af dagen. Dette betyder, at der er mindre tid til, at vandet kan trænge ned i jorden, hvor planternes rødder kan optage det. Derfor er der større risiko for, at planternes blade tørrer hurtigere ud.

Så hvad er svaret? Hvornår er det bedst at vande?

 

Vand tidligt om aftenen eller tidligt morgenen

Under en hedebølge er det bedst at vande tidligt om aftenen. Dette giver dine planter tid nok til at tørre, inden mørket falder på, samtidig med at planterne også har tid til at optage vandet i jorden natten over. Hvis du hellere vil vande om morgenen, så start meget tidligt, før solen begynder at skinne. Så har dine planter de bedste forudsætinger for at trives.

 

Potteplanter har behov for mere vand

Husk at holde ekstra øje med dine potteplanter under en hedebølge. Planter i potter er nemlig ekstra udsatte i forhold til udtørring og har derfor behov for mere vand end planter der vokser i jorden. Vand derfor regelmæssigt og efter behov. Det er altid ærgerligt at komme hjem efter en dejlig solskinsdag på stranden og opdage, at alle dine potteplanter er visnet ned midt i hedebølgen. Her kan et automatisk dryp-vandingssystem være uvurderligt.

 

Græsplænen

Din græsplæne vil sandsynligvis se ret tør ud under en hedebølge, men det behøver du ikke at bekymre dig om. De fleste græs-arter dør nemlig lidt tilbage, når de er tørre, men kan genvinde deres vækst ganske hurtigt, når de igen får noget vand. Undgå dog overdreven gang på en gul, tør græsplæne. Kombinationen af tørke og kraftigt slid kan godt være hårdt for din græsplæne.

 

 

Vand sjældnere og brug jorddække

Når du vander, er det vigtigste at sikre, at alle jordlag i rodzonen er våde. Regelmæssig, let vanding forårsager en dårlig rodfæstning af planter og gør dem mindre tørke-tolerante. Så vand derfor dine planter godt og grundigt og vand derefter ikke igen, før der er tegn på behov. Undgå dog at lade jorden omkring rødderne tørre helt ud. En smule barkflis (træflis eller kompost) under planten kan holde fugten nede i jorden - men husk at være opmærksom på snegle, som elsker at opholde sig i de fugtige miljøer. Det er altid bedst at vande jorden under planten i stedet for at vande selve planten. 

 

Vand er altafgørende

Alle levende arter har brug for vand, for at aktivere de kemiske reaktioner i deres celler, som giver energi til vækst. Planter har også brug for vand til at transportere næringsstoffer fra jorden til de voksende celler. Planterne suger desuden vand op af jorden for at erstatte det vand, der naturligt fordamper gennem planternes åndedrætshuller i bladene. Dette er nødvendigt for, at planterne kan udveksle ilt og kuldioxid. Altså skabe “fotosyntese”. Denne fordampning af vand er også vigtigt for at afkøle planter på varme dage. Ved høje lysniveauer på solskinsdage, skal planterne bruge meget kuldioxid til at fremstille sukker via fotosyntese, så da øges processen og behovet for vand øges.

 

Vandmangel

Når planter mangler vand, lukker de deres åndedrætshuller, og fotosyntesen reduceres og erstattes af “foto-respiration” - en proces, der frigiver kuldioxid. Ørkenplanter overlever tørken ved at “trække vejret” om natten og opbevare kuldioxid til frigivelse til fotosyntese om dagen, mens åndedrætshullerne er lukket. Men i vores danske klima er kun ganske få planter i stand til at gøre dette. Hvis vandmanglen bliver længerevarende - f.eks. under en hedebølge - vil planten derfor begynde at visne - begyndelsen på cellekollaps. planten kan dog komme sig hurtigt igen, hvis der igen er vand til rådighed. Men yderligere udtørring vil medføre permanent visning, hvilket resulterer i, at dele af planten - eller endda hele planten - dør. Nogle planter overlever tørke ved at visne ned under jorden - dette er tilfældet med f.eks. f.eks. blåklokker, påskeliljer, tulipaner og snedråber. Andre planter kaster deres blade eller overlever kun som frø.

 

Pas på overvanding

Planter kan også få for meget vand - og selvom jordoverfladen måske ser tør ud, er jorden ikke nødvendigvis tør 15-20 cm længere nede. Mange planter har dybe rødder, så de sagtens kan trække vand op, som du ikke kan se.

En god tommelfingerregel er, at hvis planten ikke visner, har den sandsynligvis adgang til vand. Nogle urteagtige planter vil visne i fuld sol for at spare fugt, men vil derefter re-hydrere, når temperaturen falder senere på dagen (midlertidig visning). 

 

Nyd din have i sommervarmen

Så budskabet er klart, nyd din have i sommervarmen, men husk at dine planter ligner os mennesker - de nyder også lidt skygge og en god drink i ny og næ.