7 gode grunde til at vande din have selv

Kender du det, at der altid er tusind ting, du skal gøre i dit hjem. Det kan derfor virke som spild af tid at stå med vandslangen i hånden.

 

Vandingssystemer er blevet mere effektive med tiden og gennem årene er flere forskellige automatiske vandingssystemer kommet på markedet såsom; vandspredere, sprinklere, drypsystemer og timere.

 

Det er dog i mange tilfælde bedre at vande haven selv. Lejlighedsvis kan du så vælge at bruge en sprinkler eller en vandspreder. Det kan være en god ide at sætte tid af i din hverdag til selv at vande din have. Se her hvorfor:

 

1. Spar på vandet

Ved håndvanding skræddersys vandbehovet til hver plante. Hver plante modtager den specifikke mængde vand, den har brug for, hvilket resulterer i bedre vækstbetingelser. Ny-såede bede vandes kun let, nogle planter vandes dagligt, andre hver anden eller tredje dag.

 

2. Undgå overvanding

Automatiske vandingssystemer kan tit resultere i overvanding. Med f.eks. en automatisk vandspreder bliver det dækkede område ofte gennemblødt. I en stor have giver dette god mening, men i en mindre baghave med grøntsager og varierede afgrøder, kan vandbehovet være mere specifikt. En given mængde vand passer muligvis ikke til alle planter.

 

 

 

3. Undgå vand på stierne

Sprinklere vander ikke bare bedene men også stierne. Ved håndvanding forbliver stierne tørre, hvilket samtidig forhindrer ukrudt på stierne. Udover vandspild vasker overvanding også værdifulde mineraler og vækstmaterialer som f.eks. gødning og kompost dybere ned i jorden, hvor den ikke er så let tilgængelig for planternes rødder.

 

Selvom håndvanding hjælper med at spare vand, er der en endnu mere effektiv vandingsmetode: Drypvandings-systemer sparer endnu bedre på vandet, fordi vandet leveres dråbe for dråbe over en længere periode. Dette giver planterødderne tid til at absorbere vandbårne næringsstoffer gradvist og kontinuerligt. Drypslanger har samme fordele som andre dryppe-systemer, men kan flyttes til dine forskellige bede efter behov og leverer vand direkte til jorden.

 

4. Hold løvet tørt og undgå svampesygdomme.

Afgrøder der klarer sig bedst, når deres løv forbliver tørt kan med fordel vandes nedefra med f.eks. drypslanger. Squash-planter har f.eks. store blade der falder fladt mod jorden, når de bliver våde. Hvis du vander dem nedefra, undgår du vand på bladene, imens rødderne suger næring til sig.

Delikate afgrøder som salat og spinat får ofte fugtrelaterede problemer såsom meldug. I mange tilfælde er svampe til stede i jorden og disse bliver aktive under kølige, fugtige forhold. Jordbårne svampesygdomme kan også være et problem, når man dyrker tomater. Svampe trives nemlig under kølige, fugtige forhold, og kan vokse på blade, der forbliver våde i længere perioder. Håndvanding giver dig mulighed for at justere vandmængden, så det passer til dine planter. Du får også de bedste resultater med f.eks. peber og bønner, når løvet forbliver tørt, mens planten vandes.

 

5. Undgå andre plantesygdomme

Håndvanding giver dig masser af tid til at inspicere hver afgrøde dagligt. Ved at opdage eventuelle plantesygdomme tidligt i forløbet, har du tid til at afhjælpe dem, før de vokser sig større.

Er der dyr i din salat? gråskimmel på dine tomatplanter? Meldug på dine squash-planter? Visner agurkernes skudspidser pga. ildsot?

Håndvanding hjælper dig med at holde øje med dine planter regelmæssigt.

 

6. Vandings-pistolens mange muligheder.

De såkaldte vandings-pistoler er geniale, fordi de har forskellige spray-indstillinger. De forskellige afgrøder har jo behov for forskellige typer vanding. For eksempel er indstillingen "center" perfekt til vanding af ældre, etablerede planter, mens indstillingen "bruser" ikke ødelægger sarte nye grøntsager som f.eks. salater. “Turbo"-indstillingen er fantastisk til at ramme kålmøl under flyvning eller drille din kone med et hurtig spray, mens hun har travlt på den anden side af haven.

 

Hvis du foretrækker en mere præcis håndvanding, er en håndholdt "vandings-stav" også et bud. Den lader dig tænde og slukke for vandet fra staven, og vigtigst af alt giver dig mulighed for at vande tæt på jorden uden at du skal bøje dig ned.

 

7. Kvalitetstid med dine planter

En produktiv have kan give masser af sund og nærende mad på bordet, men den kan også give en anden form for næring - Glæden ved havearbejde er nemlig en belønning i sig selv, og kan virke nærmest terapeutisk. Hverdagens tanker og bekymringer virker mindre vigtige, når man arbejder i sin have. Havearbejde kan derfor bruges til at afstresse og reflektere over livet.