Alt hvad der er værd at vide om haveslanger og vandslanger

De fleste af os har brugt en haveslange eller vandslange på et eller andet tidspunkt. Men det betyder ikke, at du kender til alle de informationer om vandslanger, der rent faktisk findes.

Derfor finder du her en masse oplysninger samt svar på diverse spørgsmål om haveslanger og vandslanger. Ønsker du at vide alt, hvad der er værd at vide om disse slanger, bør du læse med videre her.

Hvad er en haveslange/vandslange?

En haveslange og en vandslange kan betegnes som værende et fleksibelt rør, der bruges til at transportere vand fra et sted til et andet. Det er typisk fra en vandforsyning (såsom en vandhane) til et område i din have.

Der findes en række af forskellige former for tilbehør, du kan fastgøre på enden af slangen. Det kan eksempelvis være brusepistoler eller havevandere. Disse typer af tilbehør bruges til at sprede vandet på en bestemt måde på det specifikke område.

Hvad bliver en haveslange/vandslange også kaldt?

Haveslanger og vandslanger er to ord for præcis den samme ting. Udover disse to navne bliver den også blot kaldt for en slange. De er typisk grønne i farven, men kan også sagtens være sorte, blå, gule, orange og sølvfarvede.

Historien om haveslanger og vandslanger

Historien om haveslanger og vandslanger går længere tilbage i tiden, end man skulle tro. Så tidligt som 400 f.Kr. spillede vandslangen nemlig en rolle i bekæmpelsen af ild. I denne æra blev slangen lavet af oksetarme. Her fyldte brandmænd poser med vand og tvang dem ind i selve oksetarmene. Vandet blev efterfølgende tvunget ud af slangerne. Det blev gjort ved enten at sidde eller trampe på slange og posen.

Omkring 1673 producerede hollænderen Jan van der Heyden og hans søn, hvad der blev kaldt for en ”brandslange”. Her syede de læderrør sammen i længder på 50 fod. Dette gjorde det muligt for brandmænd at komme tættere på ilden, hvorfor de kunne sigte og skyde strømmen nøjagtigt, hvor de ønskede den.

I det 19. århundrede blev disse brandslanger forbedret markant både i forhold til materialet samt produktionsmetoden. I 1900-tallet købte folk de nye og forbedrede slanger og gjorde nu brug af dem som haveslanger.

Hvilke materialer er haveslanger og vandslanger lavet af?

Haveslanger er typisk lavet af vandtætte materialer som blød plast, syntetisk gummi eller en kombination af begge materialer samt en indre forstærkning for at tilføje styrke.

Takket være haveslangernes materiale får du en slange, der er fleksibel. Desuden sikrer deres glatte ydre lag, at det er nemmere for dig at trække dem rundt på din græsplæne eller forbi diverse forhindringer.

Haveslanger er generelt yderst hårdføre, så du ikke kan beskadige dem så nemt så længe, at du passer godt på dem. Men du skal være opmærksom på, at vandslanger normalt ikke er beregnet til at blive brugt med opvarmet vand.

Hvad kan jeg bruge en haveslange og en vandslange til?

Med en haveslange eller en vandslange ved hånden får du et fleksibelt og uundværligt vandingsredskab. En slange kan nemlig bruges til en lang række af opgaver. Hvis du skal vande din græsplæne, din hæk, dine bede eller din køkkenhave, vil en vandslange være perfekt til dette formål. Det er desuden også denne type af opgave, som de fleste bruger en haveslange til.

Men det er slet ikke alt, hvad en slange kan være behjælpelig med. Du kan ligeledes anvende en vandslange til diverse rensnings- eller rengøringsopgaver. Det kan blandt andet være, hvis du skal vaske din bil, rense dit hegn eller spule dine havefliser. Med det rette tilbehør for enden af haveslangen er den ideel til denne type af opgaver.

Derudover kan slanger bruges til at fylde ting med vand som for eksempel et badebassin til dine børn. Skal du lave en hjemmelavet glidebane, er dette ydermere en mulighed lige såvel, som du altid kan lege vandkamp med en vandslange på de varme sommerdage.

Hvilke størrelser findes haveslanger og vandslanger i?

Haveslanger og vandslanger kan fås i mange forskellige størrelser. Dette gør sig gældende både i forhold til længden samt diameteren. Typisk kan du købe vandslanger med en længde på 20 meter, 25 meter og 50 meter, så der er en slange til ethvert behov.

Når det kommer til diameteren (tykkelsen), er der ligeledes flere størrelser, du kan vælge mellem såsom 1/2”, 5/8”, 3/4" og 1”. 1” er den største størrelse, mens 1/2" er den mindste størrelse. Den mest anvendte størrelse er 3/4".

Hvilke typer af haveslanger og vandslanger findes der?

En vandslange er ikke bare en vandslange. Der findes nemlig flere forskellige typer som for eksempel:

 • Almindelig haveslange: En almindelig vandslange er lavet til daglige vandingsopgaver. Disse bruges til alt lige fra at vande køkkenhaven til at vande potteplanter, hække, græsplænen eller lignende. Desuden er de gode til diverse rengørings- eller rensningsopgaver.
 • Flad vandslange: En flad vandslange er helt flad, når den ikke er fyldt med vand. Den vejer ikke meget og er nem at rulle op. Selvom denne type af slange er nem at opbevare, er den ikke det bedste og mest oplagte valg til hyppig brug til havevanding. Ofte bruges flade vandslanger til andre formål.
 • Siveslange: En siveslange er en anden form for vandslange, der er forsynet med mange fine og små huller. Herved er det muligt for vandet langsomt at trænge ud gennem slangen. Siveslanger bruges normalt i haver og omkring planter eller i bede, hvor der er brug for konstant vanding. En siveslange placeres nemlig ved det specifikke område og forbliver på sin plads gennem en bestemt periode.
 • Flexslange: En flexslange er en fleksibel slange, der automatisk udvider sig og bliver længere, når der tilføres et vandtryk. De er som regel yderst lette og optager meget lidt plads, når de ikke er fyldt med vand. Flexslanger er perfekte til lette vandingsopgaver, der ikke kræver det store. Desuden kan de købes til meget billige priser sammenlignet med andre typer af haveslanger.
 • Spiralslange: En spiralslange er en lille og let slange, der er rullet permanent i en spiral. Denne type af slange bruges som regel til håndvanding af små potter og planter eller hængende planter. Spiralslanger har en lavere vandgennemstrømning i forhold til almindelige haveslanger og er heller ikke lige så holdbare. Dog optager de ikke særlig meget plads, hvorfor de er nemme at opbevare. Spiralslanger er især gode til altaner og terrasser. 

Ovenstående giver dig et indblik i nogle af de vandslanger, der findes på markedet. Det kan gøre det nemmere for dig at finde den rette variant alt efter dine ønsker og behov.

Hvad skal jeg være opmærksom på ved køb af en haveslange og vandslange?

Inden køb af en haveslange eller vandslange er det en god idé, at du overvejer flere faktorer. Det sikrer, at du ender med den helt rigtige slange til dine behov. Nogle faktorer du altid bør kigge efter:

 • Længden: Vandslangen skal være lang nok til at nå fra vandhanen til de dele af din have eller dit udendørsareal, du ønsker.
 • Diameter: Det er altid en fordel at tjekke slangens diameter. Jo større diameter, jo mere vand vil slangen nemlig kunne bære. Hvad der passer bedst til dig, kommer an på dine behov.
 • Materiale og kvalitet: Hvilket materiale er haveslangen lavet af, og er den UV-sikker? En slange, der er UV-sikker, er et stort plus, da den herved er beskyttet bedre, når den ligger i solen. Det vigtigste er, at du køber en haveslange i en god kvalitet.
 • Fleksibilitet: Du bør vælge en haveslange, der er fleksibel, så den er nem at opbevare og få rundt om hjørner, diverse forhindringer og så videre. Men den bør ikke være så fleksibel, at den knækker nemt.

Før du køber en vandslange, anbefales det, at du altid grundigt læser produktbeskrivelsen. Det gør det nemmere for dig at vælge mellem de forskellige valgmuligheder på markedet.

Hvordan bør jeg opbevare min haveslange/vandslange?

Det er vigtigt, at du opbevarer din vandslange korrekt, så den ikke ender med at blive beskadiget. Først og fremmest bør du sørge for, at alt vandet er løbet ud af den efter, at du har lukket vandhanen.

Herefter bør du placere din haveslange på en slangevogn eller en vægophængt holder. Med en af disse opbevaringsløsninger er du sikret, at din slange ikke bliver ødelagt, får et knæk eller lignende.

Kan jeg drikke vand fra en vandslange/haveslange?

Generelt er det ikke en god idé at drikke vand fra en haveslange. Du har sikkert allerede hørt eller blevet advaret om dette som barn. Men hvorfor er det så tilfældet? Det skyldes, at mange vandslanger er blevet behandlet med kemikalier for at gøre dem mere vandtætte og så videre.

Disse kemikalier kan sive ud i vandet, som slangerne transporterer fra vandhanen til det specifikke område. Det betyder, at du ikke bør drikke vandet fra dem uanset, om det er dig selv, dine børn eller dine kæledyr. Selvfølgelig er det ikke tilfældet med alle haveslanger, men det er en god idé bare helt at undgå det for at være på den sikre side.

Hvilke typer af tilbehør kan jeg købe til min haveslange/vandslange?

Når det kommer til tilbehør til din haveslange og vandslange, findes der mange forskellige muligheder. Du kan blandt andet købe:

 • Fordelere
 • Slangevogne
 • Væghængte holdere
 • Brusepistoler
 • Sprinklere og havevandere
 • Hane- og slangekoblinger
 • Vandingsure
 • Og meget mere

Med diverse tilbehør bliver det langt nemmere for dig at foretage diverse vandingsopgaver og projekter med din vandslange.

Hvad er fordelene ved at have en haveslange/vandslange?

Uanset om du har en større eller en mindre have, er det en fordel at have en haveslange derhjemme. Hvis du tilmed har bede, blomsterkrukker, en køkkenhave eller lignende, er det endnu mere fordelagtigt.

Med en haveslange kan du nemlig lettere vande din have uden, at du behøver at gøre brug af eksempelvis en vandkande. En haveslange sparer dig for en masse tid samt for at skulle bære tunge spande eller vandkander frem og tilbage.

Desuden er det en fordel, at du med hjælp fra en vandslange også kan klare diverse rengøringsopgaver eller bruge den til sjove lege med vand om sommeren.

Hvor meget koster en haveslange/vandslange?

Når det drejer sig om vandslanger og haveslanger, får du, hvad du betaler for – ligesom med alt andet. Du kan købe en haveslange for helt ned til 100 kroner eller under ligesom, du kan købe en langt dyrere variant til over 1.000 kroner.

Hos Vandingsartikler.dk koster den billigste haveslange 99 kroner, mens den dyreste koster 1.299 kroner.

Hvor kan jeg købe en haveslange/vandslange?

Der findes mange steder i dag, hvor du kan købe en vandslange eller haveslange. Det kan være alt lige fra dit lokale byggemarked til et havecenter eller online. Hos Vandingsartikler.dk kan du købe din nye haveslange nemt og hurtigt online og få den leveret direkte hjem til dig.

Desuden tilbyder vi en 30 dages gratis returret samt 2 års reklamationsret. At købe din haveslange online er enkelt og ligetil, da du kan sidde derhjemme i sofaen og bestille den lige hjem til din hoveddør eller din nærmeste pakkeboks.

Hvilken haveslange/vandslange er den bedste?

Da der findes så mange vandslanger og haveslanger på markedet i dag, kan det være svært at overskue, hvilken en der er den bedste. I sidste ende kommer det an på dine behov og ønsker samt, hvad du skal bruge den til. Du finder alt lige fra kraftige haveslanger til billige haveslanger, miljørigtige haveslanger og så videre, så du kan finde den bedste for dig.

Hos Vandingsartikler.dk er vi dog utroligt glade for haveslanger fra mærket Cellfast. Disse haveslanger er nemlig af meget høj kvalitet, hvorfor du er sikret et produkt, der holder i mange år frem i tiden.

Find din næste haveslange eller vandslange her hos Vandingsartikler.dk

Nu hvor du har lært en hel masse om vandslanger og haveslanger, kan det være, at du er klar på at købe en ny slange. Hos Vandingsartikler.dk forhandler vi udelukkende slanger af høj kvalitet, der bruges af både private kunder og erhvervskunder.

Har du spørgsmål til valg af haveslange og vandslange eller andre vandingsartikler, er du altid velkommen til at kontakte os via vores kontaktformular, telefon eller mail. Find din næste haveslange og vandslange her hos os i dag!