Sådan bør du vande din have

Bliv klogere på hvordan du bruger vandet i din have.
Det handler ikke kun om at spare på vandet. Det handler også om, at spare dig for en hel del tid og penge, og dine planter vil få det langt bedre med den korrekte administrering af vand.

 

1. Vand selektivt

Hånd-vanding betyder, at du kan være mere selektiv med hensyn til hvilke planter, du vil vande. Du skal kun vande, hvis dine planter virkelig har brug for det. Du kan hurtigt kontrollere om der er jordfugtighed på rodniveau. Hvis du er usikker, kan du nemt stikke en finger i jorden og mærke efter. Hvis det er køligt og fugtigt, skal det ikke vandes.

 

2. Vand på det rigtige tidspunkt

Når du vander, gør det en stor forskel, hvornår dine planter bedst er i stand til at optage vandet. Vanding tidligt om morgenen giver afgrøderne tid til at absorbere vandet, inden det fordamper i dagens varme. Alt det vand der kommer på løv og blade har også tid nok til at tørre af før natten, hvilket minimerer risikoen for snegle og svampesygdomme.

 

3. Administrering

Hvis du vander i hånden, skal du sørge for at rette vandstrømmen mod bunden af planterne, hvor det er nødvendigt. Dette holder også løvet tørt. En stor mængde vand på én gang er bedre end at vande lidt og ofte, fordi det vil få planten til at danne et mere omfattende rodsystem.

 

4. Rod-vanding

Nedgravede plastikpotter er fremragende vandings-beholdere. Grav dem ned lige ved siden af dine tørstige planter som f.eks. squash, og fyld derefter vand i beholderne. Beholderne tilfører vandet direkte til planternes rødder, i stedet for at løbe ud på jordoverfladen. Du kan også bruge nedgravede plastikflasker med hætten fjernet og bunden afskåret. 

 

5. Vælg potter med omhu

Har du planter i potter, er det vigtigt, at du vælger med omhu. Lerpotter som f.eks. Terracotta-potter er meget porøse. Det betyder, at de suger fugt ud af potte-komposten. Vælg plast eller glaserede potter i stedet. Du kan altid skjule grimme potter i en mere dekorativ metal- eller terracotta-potte, hvis du har brug for det.

 

6 Vand effektivt

Hvis du vil automatisere vanding, skal du vælge drypvanding eller utætte slanger fremfor sprinklere. Disse former for kunstvanding leverer vand tættere på jorden, så mindre vand spildes. Placer dine drypslanger der hvor du vil vande og sæt evt. en timer til at styre tiden, som du vil vande.

 

7. Tilsæt organisk stof

Jord i potter der er rig på organisk materiale, absorberer lettere fugt, så derfor er det en god ide at tilføje kompost eller gødning til dine potter. Tilsæt et tyndere lag om sommeren, så du kan genplante i jorden, og derefter et tykkere lag om vinteren.

 

8. Tilføj mulch regelmæssigt

Mulch er alle former for dødt, organisk materiale som f.eks. blade, græsafklip og lignende.
At lægge mulch på den bare jord forsinker fordampningen af vand markant. Den bedste mulch er dødt organisk materiale der er godt omsat, og nærmest er blevet til kompost. Mulch giver jorden en bedre jordstruktur, fordi mulch tiltrækker en masse sultne mikro-organismer der spiser de døde plantedele. I denne proces bliver plantedelene omsat til næringsstoffer, som planternes rødder kan optage. Ved at lægge mulch på jorden skaber du altså et produktivt kredsløb, som både sparer på vandet imens det beriger jorden med næringsstoffer og forbedrer jordstrukturen. 
Du kan også lægge barkflis i et mindst 5 cm tykt lag direkte på jorden. Grovere barkflis gør det lettere for regnvand at dræne igennem.

 

9. Saml regnvand

Opsamling af regnvand sparer ikke kun dyrebart drikkevand, det er også bedre for dine planter. Saml vand fra dit tag, drivhus og skur i vandtønder tæt på, hvor du har mest brug for vandet. Flere vandtønder kan kobles sammen for at opbevare endnu mere regnvand.

 

10. Slip af med ukrudt

Ukrudt blandt dine grøntsager betyder konkurrence om vand og næringsstoffer i jorden, så hold øje med dem. Ét-årigt ukrudt kan du bare rive op og smide på jordoverfladen, hvor det overflade-komposterer. Ved flerårigt ukrudt er det en god ide at tage dig tid til at grave rødderne op.

At være bevidst om hvordan du vander, kan betyde en markant forskel i din have, og give dig flere frodige planter og dermed flere lækre afgrøder.